Anyż gwiazdkowy (gwiazdkowaty, gwiaździsty) – lac. Illicium verum, ang. Star anise, hiszp. Badiana. Owoc drzewka anyżowego – badian , dorastającego do 8m wysokości. Należy do rodziny magnoliowatych, wydziela przyjemny, specyficzny zapach anyżu. Drzewo posiada wiecznie zielone ulistnienie równoległe z szerokimi, gładkimi liśćmi. Kwiaty są koloru żółtego, duże oraz pojedyncze znajdujące się w kątach liści. Spożywaną częścią drzewka anyżowego są wysuszone owoce, złożone z kilku (od 6 do 10) mieszków , tworzących kształt gwiazdki. Każdy mieszek wypełnia brązowe, owalne nasienie. Roślinę znajdziemy w południowej części Chin i północnym Wietnamie. Od wieków znane jest zastosowanie anyżu jako przyprawy do dań, w dzisiejszych czasach stosowany również w kosmetyce.
SKŁAD:
olejek eteryczny (minimum 7%), zawierający trans-anetol (min.86%) , estragol,felandren, foenikulinę, safrol, terpineol.
Zawiera również flawonoidy np. rukozyd, fenolokwasy, depsydy ,estry kwasu kawowego, tłuszcze (ok. 20%),popiół (ok.5%)
DZIAŁANIE:
– Owoce anyżu wykazują główne działanie na dolegliwości ze strony układu pokarmowego; pomagają zwalczyć niestrawność , poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych. Działają także wiatropędnie więc skutecznie usuwają wzdęcia i zgromadzone gazy.
– Anyż gwiazdkowy działa również wykrztuśnie gdyż pobudza produkcję śluzu (działanie przeciwkaszlowe).
– Owoce badianu zastosować mogą kobiety karmiące, ponieważ wykazują działanie mlekopędne.
– Działanie grzybobójcze i fungistatyczne.
ZASTOSOWANIE:
– przyprawa do dań;
– lek na niestrawność, wzdęcia, gazy;
– pomaga zwalczyć choroby układu oddechowego (kaszel, zapalenie oskrzeli, tchawicy i krtani);
– dla kobiet karmiących w celu zwiększenia laktacji;
– olejek do nacierania przy zapaleniach grzybiczych;
– aromatyczny zapach odstraszający owady;
– przemysł cukierniczy, alkoholowy, piekarniczy;
– dodatek do kosmetyków, przemysł perfumeryjny;
– poprzez efektowny kształt stosowany do ozdób kuchennych;
DAWKOWANIE:
– Mielony surowiec: ok 1g 3xdziennie.
– Napar: 1 łyżeczka rozdrobnionego surowca na ok. 250 ml wrzącej wody lub mleka (można dodać miód) . Pić 3-4 razy dziennie po 1/2-1 szklance naparu.
– Nalewka: 1:5 na alkoholu 60-70%: około 5 ml 3xdziennie.
– Spirytus badianowy: 1 ml olejku eterycznego na 100 ml spirytusu 80-90%, stosować 1-3 razy dziennie po 3 m;. Spirytus można wcierać w bolące miejsca przy nerwobólach lub przy bólach stawów i mięśni.
BRAK PRZECIWWSKAZAŃ DO STOSOWANIA.
0 Komentarzy