Oregano, Ziele lebiodki – ( Herba Origani ) otrzymywane z gatunku Origanum vulgare L., jest  przyprawą o ważnym statusie w Europie Południowej. Często dodawana do mięs, pizzy, sosów, łączona z tymiankiem, macierzanką, cząbrem.  Pobudza trawienie, tonizuje nerwy działa żółciopędnie.

Skład

  • olejek eteryczny ( tymol , karwakrol, limonen,  terpinen, 4-terpineol, germakren D ocymen, beta-bisabolen, p-cymen, linalol)
  • fenol,
  • fenolokwasy,
  • flawonoidy,
  • fitosterole
  • garbniki (5-8%),
  • triterpeny

Działanie

  •  środek pobudzający trawienie,
  •  tonizujący nerwy,
  •  żółciopędny,
  • pobudzający wydzielanie mleka oraz wzmagający miesiączkowanie.

Zastosowanie

  • zaburzenia trawienne,
  • przeziębienie,
  • choroby zakaźne,
  • reumatyzm
  • kamica żółciowa,
  • zapalenie oskrzeli i gardła,
  • zapalenie zatok i kaszlu.
  • wzdęcia i nieżyt żołądka oraz jelit

Dawkowanie

Napar: 1-3 szklanki dziennie, zależnie od choroby.

Kategorie: Atlas ziółO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *