Gatunek rośliny zielnej z rodziny bobowatych. Jest to gatunek rośliny znanej od wielu lat i wykorzystywany powszechnie w medycynie. Znany był już w czasach starożytnych w szczególności przez starożytnych Egipcjan a także przez Hipokratesa. Swoje zastosowanie uzyskiwał głównie jako popularny afrodyzjak. Kozieradka była używana w starożytnych Chinach, Indiach, Egipcie i Grecji, jako pożywienie, pasza dla zwierząt i lek. Prażone nasiona spożywano, jako pokarm wzmacniający i odmładzający, a na Bliskim Wschodzie tuczono nią kobiety w haremach.
Obecnie istnieje bardzo szerokie i zróżnicowane nazewnictwo kozieradki pospolitej, nazywana jest jako fenegryka, greckie siano, kozioroźnik, boża trawka.

Posiada bardzo duża zawartość śluzu ale także jej skład jest bogaty w tłuszcze, śladowe ilości olejków eterycznych, saponiny steroidowe, w tym pochodne diosgeniny, flawonoidy, cholinę, lecytynę, witaminy (np. witamina PP, czyli amid kwasu nikotynowego – 5 mg/100 g, witamina H, karoten, witamina F, witamina B1), biopierwiastki – 4% (żelazo, fosfor, potas, wapń), flawonoidy (witeksyna, wicenina, izowiteksyna, luteolina, orientyna, kwercetyna), kumaryny, olejek eteryczny (0,014%), fosfolipidy (lecytyna – 2-3%), aminy biogenne (cholina, trimetyloamina), metylobetaina kwasu nikotynowego (trigoneline = trigonelina, o charakterze alkaloidu – 0,4%), kwas fitynowy, alkohole cukrowe i cyklitole (inozytol), fitosterole (lanosterol, sitosterole, stigmosterol), alkaloidy (karpaina, gencjanina), 3-hydroxy-4,5-dimethyl-2-furanone (3-hydroksy-4,5-dwumetyl-2-furanon), e-muurolene (e-murolen), B-elemene (B-elemen), B-selinene (B-selinen), dihydroactinidiolide (dwuhydroaktynidiolidyna), dihydrobenzofuran, 4-hydroksy-izoleucynę.

 

Wśród charakterystycznych cech kozieradki wskazuje się na to, że:
– nasiona zwiększają wydzielanie soku żołądkowego,
– pobudzają wydzielanie soku trzustkowego oraz śliny,
– ułatwiają trawienie pokarmów,
– usprawniają proces trawienia,
– pobudzają czynności krwiotwórcze szpiku kostnego,
– przyczyniają się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek,
– wzmacnia odporność organizmu na patogenne szczepy bakterii,
– działają przeciwmiażdżycowo,
– zapobiegają marskości wątroby,
– przyśpiesza procesy detoksykacji (odtruwania),
– eliminuje toksyny,
– zapobiega zastojom żółci,
– ogranicza rozwój kamicy żółciowej,
– posiada funkcję ochrony wątroby przed wpływem niektórych ksenobiotyków,
– działają przeciwkaszlowo,
– przeciwdepresyjnie,
– stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka i tłuszczu roślinnego,
– zalecana w szczególności dla rekonwalescentów i sportowców,
– reguluje wypróżnianie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *